SLS en SLES versus natuurlijke sulfaten

Het is belangrijk om op te merken dat, voordat u een mening vormt over een bepaald ingredient, het beter is om een complete formule te beoordelen i.p.v. een ingrediënt, aangezien de combinatie van bepaalde ingrediënten een bepaalde werking en resultaten geeft.

SLS en SLES zijn sulfaten en sulfaten zijn zeer efficiënte reinigingsmiddelen. Dit soort oppervlakte actieve ingredienten zijn anionisch, wat betekent dat ze negatief geladen zijn. Het zijn sterke reinigers, effectief om het vuil te verwijderen, met name olie, van allerlei oppervlakken. De negatieve lading is wat sulfaten zeer effectief maakt om met olie deeltjes te binden. In het algemeen worden alle anionische oppervlakte actieve stoffen als "agressief" aangemerkt.

Wat wordt er bedoelt met ‘’agressief’’?
Als we de huid/ het haar reinigen, willen we dat de vette laag en het vuil worden verwijderd. Maar deze laag heeft ook een beschermde functie en wanneer de huid of het haar te sterk wordt gereinigd en deze beschermlaag wordt verwijderd, is de hoofdhuid of lichaamshuid kwetsbaarder. Een agressieve grondstof is een grondstof met een structuur anders dan de hoofd- of lichaamshuid, waardoor de basis of ondergrond deze structuur niet herkent en in sommige gevallen hierop zal reageren door een gevoelige reactie te vertonen of zelfs irritatie. Dit is waarom het belangrijk is, dat de beschermlaag wordt hersteld met verzorgende ingrediënten en dat het haar en de huid niet te vaak en te sterk worden gereinigd.

THE SOAPPHARMACY producten bevatten geen van alle SLS en SLES. maar de Shampoo formules bevatten wel mildere, natuurlijke sulfaten. De andere producten bevatten geen sulfaten.

Belangrijk is om aan te merken dat niet alle sulfaten het zelfde zijn. SLS en SLES zijn relatief aggresieve sulfaten o.a. door het formaat van de moleculen. Door deze kleine moleculen raakt de hoofdhuid eerder geirriteerd.
SLS en SLES verschillende duidelijk van bijvoorbeeld ALS, vanwege het formaat van de molceculen, maar ook doordat de werking ervan niet met andere ingredienten te verzachten is.
De werking van ALS kan worden verzacht door amfotere oppervalkte actieven (sulfactants), zoals cocamidopropyl betaïne. Amfotere oppervlakten actieven hebben tevens een anti-bacteriele werking. Het is bewezen dat de toepassing van ALS in shampoos veilig is en het is geen carcinogeen (kankerverwekkend) bestanddeel.

De natuurlijke sulfaten, waar THE SOAPPHARMACY in de Shampoo meer werkt, hebben grotere moleculen, waardoor ze minder makkelijk in de eerste laag van de hoofdhuid trekken en de hoofdhuid dus minder snel irriteren. Daarbij hebben we verzorgende ingredienten toegevoegd om het haar en de hoofdhuid te verzorgen.
Wij hebben uitgebreid verschillende formules met en zonder natuurlijke sulfaten getest en wat bleek: een alternatief zonder deze natuurlijke sulfaten gaf minder fijne resultaten voor het haar en de hoofdhuid.
Daarbij kunnen bepaalde ingredienten worden vervangen door andere ingredienten, maar die vervangende ingredienten hebben ook weer voor- en nadelen. Sommige alternatieven voor natuurlijke sulfaten hebben meer nadelen dan de natuurlijke sulfaten, vandaar dat we in de Shampoo voor natuurlijke sulfaten hebben gekozen.
Om die beschermlaag van de huid te helpen, heeft THE SOAPPHARMACY natuurlijke proteïnen en oliën aan de Shampoo formule toegevoegd.

Een aantal sulfaatvrije shampoos die op de markt zijn, hebben sulfaten vervangen door een oplosmiddel van alcohol of echte zeepingrediënten. Echter, alcohol zonder de toevoeging van compenserende verzorgende ingrediënten, direct in een shampoo verwerkt, heeft een uitdrogend effect op huid en haar. Hetzelfde geldt voor shampoos die reinigen op basis van zeep, wat kan leiden tot grauwe neerslag op het haar waardoor de glans verdwijnt en huidirritatie vanwege een te hoge pH-waarde. Deze sulfaatvrije shampoos zijn dus geen verbetering voor de conditie van het haar en hoofdhuid!