Is haar regelmatig wassen nu goed of juist niet?

Het juist (op een goede manier) reinigen van het haar en de huid is belangrijk, maar te agressieve reiniging kan irritatie opleveren. Te vaak wassen met shampoo of een cleansing product kan in eerste instantie ertoe leiden dat het haar of de huid droog wordt, waardoor het gaat pluizen of schilferen. Te vaak reinigen kan ook tot overmatige productie van de talgklieren leiden, waardoor juist vet haar of een vettere huid ontstaat.

Te regelmatig wassen van haar zal de haarkleur (als het gekleurd haar betreft) sneller doen vervagen.
Voor veel haartypen is 2 - 3 keer per week reinigen met een goede Shampoo en verzorgen met een Conditioner voldoende.

Helaas is onvoldoende reinigen ook niet goed. De huid en het haar houden te veel vet en vuil vast, waardoor het haar 'zwaar' wordt en onfris gaat ruiken. Als haar langere tijd niet gewassen of gekamd wordt, vormen uiteindelijk dreadlocks. Het haar gaat eerst klitten en vervolgens vervilten: de klitten gaan aan elkaar vastzitten. De talgproductie zal stabiliseren, waardoor het haar niet steeds vetter zal worden, althans niet van binnenuit.

Of het haar nu gewassen wordt of niet, het is belangrijk dat het iedere dag gekamd wordt.

Wanneer het haar minder frequent wordt gewassen (bijvoorbeeld van dagelijks naar drie keer per week), zal de eerste tijd de hoofdhuid nog steeds teveel talg (vet) aanmaken. Hierdoor wordt het haar vetter dan het al was, omdat het vet niet weggewassen wordt. Na een paar weken zijn de talgklieren gewend aan de nieuwe situatie en maken veel minder talg aan. Het haar zal nu voller worden en meer glanzen.